Vem Har Sveriges Högsta IQ?

 Under IQ, Nominera, Personlig utveckling, Utmaningar

Ni vet filmen Good Will Hunting, när professor Gerald Lambeau säger till Will, ”[…] it’s only about a handful of people in the world who can tell the difference between you and me—but I’m one of them.”?

Under åren har jag stött på ett otal frågeställningar och spekulationer kring vem som har Sveriges högsta IQ. Det är minst sagt svårbedömt vem som rättmätigt kan bära titeln. Vissa har tillägnats detta, eller motsvarande, epitet av media – medan andra har gjort anspråk på titlar.

Några exempel när anspråk gjorts i populärmedia, som kanske känns igen är:

 • Jola Sigmond (Gyula Zsigmond), som gör anspråk på 192 i IQ
 • Andreas Hurtig, som i media omnämns ha 178 i IQ
 • Ett antal ”flashbackare” och andra som gör anspråk på alltifrån 170 i IQ till >500 i IQ

Inga av dessa är troliga kandidater enbart utifrån gjorda utsagor och ens verifierade uppgifter. Däremot är vissa av dem extremt begåvade, medan somliga naturligt faller in vid motsatt ände av kurvan. Variation finns såklart även inom Mensa Sverige, liksom bland de som gör anspråk och ofrivilligt nämnda. Någonstans i den generella populationen finns den som har Sveriges högsta IQ.

(Många, oavsett var i kurvan de befinner sig, söker uppmärksamhet av skäl som så vackert beskrivs i Moriartys citat ur Doktor Glas.)

IQ är ett statistiskt mått

Med de metoder som används idag blir det dessvärre svårare att på ett alltigenom tillfredsställande sätt säkerställa den relativa riktigheten i avvikande värden ju större de är. Det skapar exempelvis problematik om testgruppen som utgör det statistiska underlaget är för liten, vilket tenderar att ge tämligen (om inte att betrakta som fullkomligt) teoretiska resultat efter extrapolering. Med viss försiktighet går att säga att IQ som begrepp, egentligen oavsett storhet, på sin höjd endast är en indikation på förmåga. Indikationen kan vara både värdefull för den som vet hur den ska nyttjas och tas på såväl för lite som för stort allvar med dåliga kunskaper.

Samtidigt finns ytterligare aspekter som försvårar utnämnandet av Sveriges högsta IQ. Exempelvis förekommer olika skalor vid IQ-angivelser. Jolas 192 i IQ på Cattellskalan (sd=24) motsvarar 161 i IQ på Stanford-Binet-skalan (sd=16) och 157 i IQ på Weschlerskalan (sd=15). I professionella sammanhang används vanligen den senare med standardavvikelse 15.

Mot bakgrund av detta: Vem har då Sveriges högsta IQ?

Jag uppmanar er att jämföra – kan du prestera bästa resultatet på ett vanligt förekommande och, mer rättvist, kulturellt obetingat “high-range-test” (HRT)? Då kanske det är du.

Till dess är mina säkraste kort för titeln (utan inbördes rangordning):

 • Andreas Gunnarsson, IQ 180+ (sd=15)
 • Stefan Langemalm, IQ 180+ (sd=15)

Hittills är det endast dessa två som får mig att känna mig mer som professor Gerald Lambeau än Will Hunting. (Kan bara hoppas på att min hjärnplasticitet är bättre.)

Även om HRT bör betraktas som mer eller mindre experimentella, är de intressanta som mätverktyg för att se vem som klarar att lösa de där riktigt avancerade uppgifterna som statistiskt bara en handfull personer i landet klarar av.

Och visst. Det går att hävda att det säkert finns nån i Sverige som har högre IQ, men som aldrig skulle kunna tänka sig att skriva något så fånigt (eller utmanande, stimulerande och utvecklande beroende på inställning) som ett IQ-test. Den personen kanske finns. Men på samma sätt kan det finnas någon som är snabbare än Usain Bolt på 100 meter, men som inte springer.

Vem tror du lever upp till titeln ”Sveriges hösta IQ” och baserat på vilket test? Vad har du själv skrivit för resultat (sd=15)? Välkommen att kommentera.

Läs Även
Showing 11 comments
 • Jennie Sölving
  Svara

  Intressanta tankar men jag ställer mig mycket tveksam till att detta är den svenska IQ-eliten då det inte finns en enda kvinna i listan. Kvinnor har inte lägre IQ än män och statistiskt borde ca 50 % i din lista varit kvinnor. (Enligt Linda Silverman, Särskilt begåvade barn, finns det ingen skillnad i uppmätta intelligenser mellan flickor och pojkar. Pojkar uppmärksammas dock oftare då flickor döljer sin begåvning för att passa in.)
  Men kanske är det de som är felmarginalen? De som inte skriver test och inte outar sin intelligens? Kanske finns det likväl en löpare som är snabbare än Boldt där ute?

  • Henom
   Svara

   Hej Jennie,

   Därav uppmaningen i inlägget att skriva HRT.

   Jag tror inte att kvinnor är mindre intelligenta än män. Däremot är kvinnor underrepresenterade i IQ-testsammanhang. Som i liknelsen med Bolt gäller det med andra ord att “springa loppet” för att räknas.

   En av mina personliga förebilder i IQ-sammanhang är Marilyn vos Savant, känd bland annat för att ha världens högst uppmätta IQ enligt “Guinness Book of Records” (när kategorin ännu fanns). Hon är briljant av flera anledningar och har en egen kolumn i magasinet Parade.

   Mest uppmärksammad är hon kanske för svaret på Monty Hall-problemet, som hon gav i magasinet för ett antal år sedan. Läs gärna mer om det här. Givetvis var hennes svar korrekt, medan många professionella matematiker hade fel. Marilyn har även kvalificerat sig till Mega Society, med en antagningsgräns som statistiskt är 20 000 gånger tuffare än Mensa.

   När det kommer till vem som är bäst på IQ-test är det prestationen som räknas. Inte vem som känner vem, kön, hudfärg, ålder eller andra variabler.

   Tack för din kommentar.

   Vänligen,
   Henom

 • Tom Plenningsköld
  Svara

  Hej,

  jag tänkte bara tillföra tips om två nya och svenska sidor i ämnet:

  https://iqnavi.net

  http://sweiq.iq-metod.se

  samt info om forskningen bakom ovanstående sidor:

  http://www.lennartsjoberg.se

  Ha en trevlig dag!

  Med vänlig hälsning Tom

  • Henom
   Svara

   Hej Tom,

   Tack för tips! Vore intressant att få en tydligare bild över IQ-Sverige.

   Hälsningar,
   Henom

  • Hans Sjöberg
   Svara

   Hej, ursprungligen listade jag bara riktigt normerade IQ-värden, som är publicerade i listor eller klart uttalande i riktiga medier på sweiq.iq-metod.se. Men jag har nu tagit bort det, eftersom jag inte vet om folk vill vara med.

   Listan är dock öppen för alla svenska medborgare med IQ över 145, som vill dela sina resultat på sweiq.iq-metod.se

   De publicerade värden jag kan hitta från IQ 170 är:
   1. Andreas Gunnarsson 180
   2. Andreas Hurtig 178
   3. Henrik Hjort 176
   4. Martin Lithner 170
   4. Hans Sjöberg 170
   4. C.D. 170
   4. Tonny Sellén 170
   4. Tom Plenningsköld 170

   Dock är reliabiliteten på highrange tester långt från perfekt, så dessa resultat bör tas med en nypa salt.

   Vänliga hälsningar
   Hans Sjöberg

 • G Karlsson
  Svara

  Den nyligen bortgångne matematikern Lars Hörmander är mitt tips. Han var liksom den fiktive professor Gerald Lambeau i filmen (spelad av Stellan Skarsgård) innehavare av Fields-medaljen. Fast IQ mäts i.o.f. med IQ-test, svårt att säga.

 • Fredrik T
  Svara

  “…på samma sätt kan det finnas någon som är
  snabbare än Usain Bolt på 100 meter, men som inte springer.”

  Här kommer en fundering från en person i fyrtiosjunde percentilen:

  Om jag inte tar fel så kan man bara marginellt förbättra sin IQ med övning,vilket gör att en person som aldrig tidigare gjort ett IQ-test mycket väl kan nå en högre IQ-nivå än de du nämner i texten. Som hundrameterslöpare kan man däremot aldrig komma i närheten av sin fulla potential utan hård och specialiserad träning och det är knappast troligt att någon icke-specialist “på samma sätt” hade
  kunnat besegra Usain Bolt.

  • admin
   Svara

   Hej Fredrik,

   Först och främst: Tack för att även den fyrtiosjunde percentilen har hittat till vår blogg. 🙂 Välkommen!

   Noterar potentiella motsägelser i ditt inlägg, så förtydliga och utveckla gärna om du upplever att du behöver: Om det enligt dig endast marginellt går att förbättra sin IQ med övning, menar du att det då är lättare för sådana personer att nå högre IQ-nivåer än rekordnivåerna?

   /IQ-bloggen

   • Linus
    Svara

    Jag tror att Fredrik T menade att förutsättningen “någon där ute” innebär att vi jämför sannolikheten för att det finns någon otränad men extremt löpbegåvad som skulle slå Bolt med sannolikheten för att det finns något otestat geni med underförstått frånvaro av iq-träning som skulle ta iq-förstaplatsen och att den första är mycket lägre. Svårt att säga vad som är mer eller mindre sannolikt av dessa, vilket i och för sig kanske var poängen med att göra jämförelsen kommer jag på nu när jag skriver.

   • Daniel
    Svara

    Ursäkta sen på bollen. Men jag tror att det som menas är att det är fullt möjligt att personen med världens högsta IQ aldrig tagit ett IQ-test, eftersom de flesta inte gör det. Med IQ kan du ju utan att ha veta att det ens finns något som heter IQ-tester eller IQ i gammal ålder upptäcka det och få ett högt resultat. Den personen skulle teoretiskt sett gå att hitta om man fick alla på jorden att göra (kultur- och utbildnings-neutrala) IQ-tester och få dem att göra sitt bästa på detta.

    100 meter sprint kräver däremot lång, målinriktad, professionell träning. Att det då finns en person som kan springa snabbare än världens (officiellt) snabbaste man är därför totalt osannolikt. Att däremot personen med den högsta “talangen” eller “potentialen” för att springa 100 meter är oupptäckt är nog väldigt troligt. Men eftersom den personen aldrig blev professionell friidrottare och fick ett stipendium till ett amerikanske college i tonåren eller vad som nu behövs för att uppnå sin fulla potential i det området så kan vi aldrig veta vem det är. Den personen går tvärtemot det okända geniet inte ens i teorin att hitta

 • Hans
  Svara

  Jag ser testresultat hela tiden och kan konstatera att topplistor, så som WGD, har på ett ungefär 10-15 IQ steg för höga resultat på otajmade High Range tester, ju högre upp desto tokigare blir det.

  På lägre nivåer upp till ungefär 140-150, så ger otajmande tester ännu galnare resultat, där kan man se mätfel upp till 2 deviationer för höga resultat. Bäst verkar precisionen vara kring 150-165.

  Man bör betänka att det är ytterst osannolikt att de få IQ 180-190 människor som finns, just skulle intressera sig för IQ testning som fritidshobby. Det är oproportionerligt många listade på denna nivå.

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka