Den omöjliga sparken This post/page English translation required

 In Philosophy, Riddles, Trick

Fredagseftermiddag och personalmöte. Den sadistiska chefen avslöjar att nästa vecka, då minsann, då ska jag säga upp någon av er latmaskar. Den enda regel jag måste följa är att det ska bli ett överraskningsbesked. Vilken dag som helst, men det måste vara en överraskning vilken dag det blir och då får jag ge någon av er sparken. Paniken sprider sig och alla lämnar mötet i förtvivlan, alla utom Kerstin. Kerstin är lite av en tänkare.

Hon resonerar tyst för sig själv. Hm. På torsdag kväll, om ingen då har fått sparken, då vet vi att det måste bli på fredag. Men då blir det ingen överraskning. Inte fredag alltså. På onsdag kväll vet vi att det inte kan bli på fredag, som jag nyss kom fram till. Det kan inte heller bli torsdag eftersom det då inte skulle vara en överraskning. Samma regel går att applicera på resten av dagarna. Ha! Chefen kan inte sparka någon nästa vecka.

Stämmer det? Har Kerstin rätt?

Recent Posts
Showing 2 comments
  • Sam
    Reply

    Det blir aldrig en överraskning då alla redan vet att någon kommer sparkas under veckan.

  • Andreas Boldt
    Reply

    Det beror ju helt på vad man lägger i begreppet “överraskning”. Överraskningen sker ju annars i det ögonblick, på torsdag kväll, då ingen ännu blivit sparkad. T.o.m. den tidpunkten är det ju tekniskt sett “öppet” vilken dag det sker; torsdag eller fredag (med alltjämt ökande sannolikhet att det sker på fredagen). En logisk illusion baserad på semantik och felkvantifiering.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search