Myten om de fem sinnena I: Jordgubbar och proprioception

 Under Människan, Perception

Har du lärt dig att människan har fem sinnen under din uppväxt? Och att ett sjätte sinne är något övernaturligt? Kanske någon som invänder och säger att balansen är det sjätte sinnet? Jag har hört allt detta under hela min uppväxt och inte mycket av det är sant.

Vi börjar med att besvara en uppenbar fråga. Vad är egentligen ett sinne?

Sinnen är de system i kroppen som används för att ta in information från omvärlden. De reagerar på yttre stimuli av olika slag och gör om dem till information som vår hjärna sedan kan tolka.

Så, hur många av dessa system har vi? Fem? Sex? Fler? Svaret är fler. Många fler. Jag ska ge några exempel på sinnen som inte är ett av de välkända fem.

Nociception – Att smärta inte är en del av känselsinnet bevisades under första halvan av 1900-talet. Det är i stället en egen uppsättning av receptorer som varnar kroppen för fara genom den sensation vi upplever som smärta. Smärtreceptorer finns dessutom av tre olika typer som av vissa forskare anses vara tre separata sinnen.

Termoception – Inte heller temperatur uppfattas av vårt vanliga känselsinne, utan är ett separat sinne med receptorer i huden. Kanske är det till och med mer än ett sinne, eftersom olika receptorer används för att mäta den yttre temperaturen och den inre kroppstemperaturen.

Equilibrioception – Det stämmer att balans är ett separat sinne även om det inte nödvändigtvis är det sjätte i ordningen. Detta sinne använder sig av innerörats vätskefyllda delar och kan i sin tur delas in i två funktioner (som än en gång kan anses vara separata sinnen), dels att känna av kroppens acceleration och dels att känna av huvudets orientering, allt för att hjälpa oss att kunna vara stabila.

Proprioception – Detta sinne är det inte många som känner till trots att vi använder det varje dag. Proprioception är nämligen våra musklers förmåga att berätta var de befinner oss i förhållande till resten av kroppen. När vi blundar och ska sätta fingret på nästippen, då är det proprioceptionen som gör jobbet och ser till att vi vet vart våra kroppsdelar vet var de finns och vart de ska.

 

Till sist vill jag dela med mig av ett mycket bra tips gällande att snoppa jordgubbar. Min flickvän visade mig hur det går till och jag kom på hur detta är ett oerhört bra exempel på hur vi använder propriocepion i vardagen. Använd ett sugrör. Sätt pekfingret högst upp på jordgubben. Nu kan du, utan att titta, trycka sugröret genom jordgubben från andra sidan och få en perfekt snoppad jordgubbe. Med ett hål i mitten, förstås, men det är ju inte den godaste delen av jordgubben i alla fall. Dessutom kan jag nu fylla den med blåbär eller få extra mycket jordgubbssmak i en bål. Kolla in länken nedan om ni inte förstår hur det funkar.

http://mittkok.expressen.se/artikel/snoppa-jordgubbarna-pa-det-absolut-basta-sattet/

 

Jag har också lyckats bryta mitt tilltänkta bloggpostschema innan jag ens offentliggjort det. Så egentligen har jag inte brutit mot någonting. Förrän nu, när jag berättat att det finns ett schema. Tusan. Målet är i alla fall att ni ska kunna läsa ett nytt inlägg från mig, Imaginary Castles, varje måndag och torsdag kl19. Och nästa vecka håller jag tiderna som nu är offentliga. Jag lovar.

Imaginary Castles

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka