Sveriges mest okända geni (178 i IQ) och största ekosnille genom alla tider?

 Under Ekonomi, Entreprenörskap, Företagande, Genialt, Vardagsbetraktelser

Här är en möjlighet för dig att bli rätt unik i Sverige, statistiskt bättre än en på miljonen. Idag är det två personer som känner till det kombinerade innehållet i denna nyhet. Dela inlägget så är du en av de första bland 10 miljoner invånare.

Idag skriver jag om Sveriges mest okända geni och potentiellt största ekosnille genom alla tider. Vill poängtera att så vitt jag vet är personen till dags dato inte dömd för något brott. Vet däremot att en åklagare på förekommen anledning påbörjade en utredning om grovt bedrägeri så sent som hösten 2022. Det har skrivits en del om detta på senare tid (källor nedan för den som vill läsa vidare).

Det här inlägget handlar alltså inte om Joachim Posener från gamla Trustorhärvan, utan om ett riktigt unikum som ser ut att kunna gå vinnande ur två av Sveriges största härvor på 2000-talet, där bl.a. kungahusets vänner, som exempelvis Silvias bästa väninna Agneta Kreuger, änka till tändstickskungen Ivar Kreugers brorson Björn Kreuger, drabbats.

Hjärnan bakom är en för de allra flesta okänd person, Jonas Fischerström.

Jonas är exceptionellt högbegåvad, med en uppskattad IQ på cirka 178 (sd=15), statistiskt en på tio miljoner. Jonas var inte bara först i Sverige med att skriva alla rätt på högskoleprovet (d.v.s. inte bara 2.0 utan råpoängmässigt alla rätt), han är även den enda i Sverige som någonsin skrivit alla rätt på högskoleprovet två gånger i rad på två möjliga försök. Alltså bättre än t.ex. världsmästaren i minne Jonas von Essen och varenda annan person som gett sig på att skriva högskoleprovet. Denna bedrift åstadkom han redan som 20- och 22-åring. Han blev i och med detta även Sveriges yngsta person att få alla rätt på högskoleprovet.

Fischerström har examen från både KTH och Handelshögskolan i Stockholm. Men det stannar inte där. Han har levt och lever i extremerna och har konverterat sin begåvning för att nå stora förmögenheter. År 2011 blev det en hel del skriverier i media om vem som köpte Sveriges dåvarande dyraste villa. Mannen bakom var ingen mindre än Jonas Fischerström. Mellan 2012 och 2019 plockade Jonas Fischerström tillsammans med affärspartnern Marcus Lilliehöök ut 240-300 miljoner kronor i administrationsavgifter och styrelsearvoden ur ett bolag som tillhandahöll de numera omskrivna och s.k. ”dödsobligationerna”. I dessa hade hundratalet placerare tillsammans stoppat in cirka 2 miljarder kronor, däribland Agneta Kreuger. I stort sett hela kapitalet åts upp av räntor och avgifter och gick förlorat (drygt 1 miljard från svenska placerare).

Jonas och Marcus fick från ytterligare ett bolag ut minst cirka 75 miljoner kronor där placerarna förlorade mer eller mindre alla sina pengar och bolaget gick i konkurs.

Huruvida oegentligheter förekom eller ej och i så fall till den grad att de var olagliga är upp till domstol att bedöma. Mer intressant är att titta på Jonas talanger och förmågor och hur de applicerats i verkliga livet. När vi studerar extremerna kan vi lära oss saker som kan höja medlet, för ett mer intelligent samhälle.

 

Källor: 

https://www.realtid.se/dodsobligationer-slutade-i-miljardforlust-forvaltarna-knutna-till-obligationsharvan-kring-nord/

https://www.expressen.se/nyheter/miljarder-forsvann-i-dodsobligationer/

https://www.realtid.se/svenska-investerare-har-forlorat-over-1-miljard-kronor-efg-lagger-locket-pa/

https://www.svenskdam.se/kungligt/chockbeskedet-silvia-slas-av-hemska-nyheten-miljoner-forlorade-och-grundlurade/8871012

https://www.expressen.se/nyheter/bara-fem-har-fatt-alla-ratt/

https://www.realtid.se/dodsobligationer-slutade-i-miljardforlust-forvaltarna-knutna-till-obligationsharvan-kring-nord/

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka