Att utmana sig själv lite

 Under Jobb, Lärande, Mensasmart, Personlig utveckling, Utbildning, Vardagsbetraktelser

Idag kom antagningsbeskedet för vårens universitetskurser! Jag kom in på de två kurser jag sökt och ser nu framemot att få varva arbete med studier i ganska stor omfattning nästa termin också. Jag läser en kurs på B-nivå som är på halvfart hela läsåret och i vår kan jag lägga till ytterligare en B-kurs på helfart och en A-kurs på kvartsfart. Summa summarum: 175 % studier (och 100 % arbete).

Hur gör man för att få ihop det schemat?

 • Planera in alla kurser i kalendern så snart du får kursschemat. Alla tentor och inlämningar ska in och man behöver redan på det här stadiet planera in vad som ska läsas vilken vecka.
 • Planera också dina studier så att du har marginaler. Om det kör ihop sig med jobbet, sjukdom eller familjen så behöver du ligga tillräckligt mycket före för att inte det ska påverka. Jag ligger för det mesta 2-4 veckor före studieplanerna för kurserna.
 • Avsätt tid och håll dig stenhårt till den planeringen. För min del innebär det att den tid mina barn ägnar åt fritidsaktiviteter så sitter jag och pluggar medan jag väntar på att vi ska åka hem tillsammans. Oftast innebär det att jag kan plugga ostört i åtminstone en timme varje gång. Dock krävs bra hörlurar för att utestänga ljudet av 25 killar som tränar fotboll, men när jag väl hade löst det var det inget större problem.
 • Rainy day? Gråmulet, regnigt, blåsigt och urtrist? Perfekt, utnyttja den tiden också till studier. Då slipper du ha uruselt samvete för att du går en härlig promenad eller tar en kopp kaffe i solen när det verkligen är fint väder.
 • Tajma dina studier med att eventuella barn gör sina läxor och pluggar. Pedagogisk finess: jag gör mina läxor – barnen gör sina läxor. Det blir väldigt lite diskussion om läxor om mamma också har läxor.
 • Fokusera. På jobbet jobbar jag. På min studietid studerar jag. På min träningstid tränar jag. På övrig tid tar jag hand om min familj.

  Om det går att plugga 175 % och arbeta 100%? Ingen aning, jag har aldrig gjort det förut utan bara läst 150% parallellt med jobbet. Vi får se hur det går, återkommer under våren med uppdateringar.

  /Johanna

Läs Även
Showing 2 comments
 • Signerat Sofie
  Svara

  Det är så härligt att läsa att det är fler än jag som maxar allt! Haha! Jag har bara testat 200% men ser fram emot att få veta hur det går för dig med allt. Håll oss uppdaterade!

  • Johanna Björnsdotter
   Svara

   Man måste ju testa, eller hur? Jag har kört 150% studier den här terminen, parallellt med heltidsjobbet och det har ju funkat rätt bra. Nu höjer vi ribban lite! 🙂

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka