Avgörande stats

 Under Gåtor, Människan, Matematik

Det finns en sjukdom som 0,1% lider av. Det finns även ett test som är 98% säkert, d.v.s. det är så säkert att det visar rätt. Om du går till doktorn, blir testad och får ett resultat som visar att du har sjukdomen; hur stor är då sannolikheten att du är sjuk?

Om det var på riktigt så kan det faktiskt vara avgörande. Hur allvarlig är sjukdomen? Hur invasiva och riskabla är ytterligare tester? Vad är skaderiskerna med medicinering och behandling? Hur orolig bör du bli?

Troligen svarar din egen läkare fel på den här frågan. Du kan ju testa nästa gång. Hen kan t.o.m. få alternativ; är det 98% sannolikt? 75%? 4,7%?!

Du inser såklart att det är det sista alternativet. Statistik-skills kan vara rätt bra att ha.

Thomas Bayes:

Thomas Bayes

Läs Även
Showing 2 comments
  • Jonas
    Svara

    En av de första reglerna som lärs ut när man bekantas med sannolikhetslära i typ årskurs 8 imponerar kanske på krogen när halva prefrontala cortex är tillfälligt bortsupen.

  • Niclas
    Svara

    Det finns två sorters säkerhet i tester. Antingen har det hög sensitivitet, vilket mäter hur säkert man vet att ett POSITIVT resultat stämmer (dvs att du har sjukdomen). Eller så har det hög specificitet, vilket mäter hur säkert man vet att ett NEGATIVT resultat stämmer. Ofta är tester bra på det ena eller det andra.

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka