Den ekologiska skuldens dag

 Under Perspektiv

Idag, den åttonde augusti tjugohundrasexton, har vi, som människor, slagit ett kollektivt världsrekord. Och inte i positiv bemärkelse.

Idag är nämligen årets Earth Overshoot Day, eller som den ibland kallas på svenska, den ekologiska skuldens dag. Det betyder att vi, som människor, har förbrukat så mycket resurser som jorden producerar på ett år sedan första januari 2016. Vi har alltså, med mer än fyra månader kvar av året, gjort slut på årets resurser. Och det är ett världsrekord, för så tidigt har denna dag aldrig infallit tidigare. Faktum är att vi har slagit rekord många år; vi förbrukar alltså fortfarande mer och mer resurser per år.

http://www.overshootday.org/

För den som vill veta mer om hur detta beräknas, kolla in länken ovan. Här hittas vilka faktorer som används för att beräkna ekologins välmående, grafer över hur stort avtryck kontra hur stor produktion olika länder har (vi i Sverige ligger helt okej till, som bidrar med 47% mer resurser än vi använder) samt en mängd föreslagna strategier för att åtgärda detta underskott.

Jag nöjer mig med att säga att jag är besviken. Besviken på mig, på oss, på att vår förbrukning fortfarande blir värre för varje år, på att miljöfrågan inte får den plats den förtjänar och att de som försöker avfärdas som ”doomsayers”.

Vi lever just nu som om vi hade 1.6 jordars produktion av resurser. Amerika lever som om de hade fem. Vi kan alla bli lite bättre.

Imaginary Castles

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka