Smarta hobbyer: Körsång

 Under Musik

Hej IQ-bloggen. Jag ber om ursäkt för mitt tillfälliga försvinnande och har egentligen bara en bra anledning till att jag inte tagit mig tid att skriva på ett tag:

Jag har börjat sjunga i kör igen.

Sverige har en fantastisk körtradition med en stor mängd lokala körer runt om i landet, både kyrkliga och profana. Körer kommer i så många former och färger. Damkör, manskör, blandad kör, motettkör, vokalensemble, listan kan göras lång. Vi sjunger gärna vid högtider, oavsett om det är i kyrkan vid högmässan eller snapsvisan på midsommar.

Körmusik är förstås något vi gör tillsammans och som hjälper oss att knyta sociala band med andra mer eller mindre likasinnade sångare, men det finns också andra godartade effekter av att sjunga i kör. Som en förespråkare för punktlistan tänkte jag ge några av mina favoritexempel.

  • Musik vi tycker om aktiverar hjärnans belöningssystem och frigör hormonet dopamin, och körsång är förstås inget undantag. Förutom dopamin har körsång också visats öka produktionen av oxytocin, som dämpar ångest och aggression och får oss att känna tillit och mer deltagande i sociala sammanhang. Körsång hjälper oss alltså att må psykiskt bra och stärker vår sociala kapacitet.
  • Den som håller på mycket med körsång kommer att få lära sig bättre hållning och bättre andning. Detta är väsentligt för en körsångare men också något vi har god nytta av i resten av vår tillvaro, särskilt min generation och yngre som riskerar att drabbas av nästa folksjukdom: smartphone-nacken.
  • Körsång kombinerar en mängd olika faktorer som alla individuellt visat sig ha mycket starka hälsoeffekter. Rytm används ofta för att hjälpa personer med nedsatt rörlighet efter en stroke, medan sång har visat sig vara ett mycket kraftfullt verktyg för att få demenspatienter att minnas mer och ha lättare för sociala kontakter.
  • Även vid neurologiska tillstånd kan körsång vara till hjälp. Barn med autism som sjunger i kör har kraftigt förbättrat sin kontakt med omvärlden och för patienter med till exempel Parkinson har körsången hjälpt dem att stärka muskler som de annars har svårt att kontrollera, muskler som är viktiga för både andning och tal.

Det finns många fler, men för att bara nämna några så tycker jag att det här är väldigt goda anledningar att syssla med körsång.

För mig har det förstås varit en väldigt naturlig del av mitt liv. Mina föräldrar har sjungit i kör hela mitt liv och mycket längre än så (ja, de träffades till och med för att de sjöng i samma kör) och jag har sjungit i kör som barn, som tonåring och som vuxen. Jag har fått chansen att uppföra en mängd spännande verk, spelat in och gett ut en skiva med körmusik, lett skolkör och skrivit och arrangerat körmusik. Nu har jag, efter en period utan en kör, bestämt mig för att om jag någonsin ska kunna få bukt med min depression så måste ju körmusik vara av hög prioritet!

Hädanefter ska jag dock göra tid åt både blogg och kör, och hålla mig till schemat. Varje måndag och torsdag. Jag lovar.

Har ni några erfarenheter av körmusik? Kanske vet ni andra fördelar än de jag nämnt? Berätta!

Och så kanske vi ses i Högalidskyrkan när det är dags för konsert. Härnäst sjunger vi Rheinberger och Bach.

Imaginary Castles

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka