Att anlägga en låtsasstad

 Under Vardagsbetraktelser

Idag skriver jag från ett hotellrum i Norrköping där jag kommer att spendera mina nästkommande två nätter. I morgon spelar jag med ett heavy metal-band på festivalen Skogsröjet. Jag är inte alls missnöjd med att ha ett hotellrum; festivalcamping i all ära men jag har dusch, och säng, och Wi-Fi, och kan ladda telefonen när jag vill. (Tyvärr är flygeln i hotellets foajé igenspikad, så tyvärr kan jag inte säga att jag också har ett ställe att sitta och spela jazz på. Win some, lose some, right?)

Inte heller är jag missnöjd med att vara i Norrköping. Jag har såvitt jag känner till inte varit här tidigare och nu är väl en bättre tid än nånsin att besöka städer runtom i landet. (’Nu’ betyder i kontext ’sedan Pokémon Go släpptes.’ Jag använde inte Google Maps för att hitta till hotellet, jag följde Pokémon-spåret fram till den Lure module som placerats i hotellets foajé.) Jag blir direkt inspirerad så fort jag kommer till ett nytt ställe och vill genast sätta igång med något kreativt.

Det leder mig till denna fråga: känner ni också ibland att ni vill anlägga en stad? Alltså, att bygga en från grunden med en massa smarta infrastrukturella lösningar?

För mig är det en återkommande vardagsfantasi. Tänk att få bestämma var alla vägar ska gå. Att säga var köpcentrum och lägenheter ska ligga. Att få rita sin egen tunnelbanekarta. Att lösa alla strukturproblem innan de har hunnit påverka någon negativt. Och inte bara i LEGO, utan på riktigt! (Jag tror kanske att fler stadsplanerare borde användande LEGO i och sig, det är ju ändå världens bästa verktyg för visualisering!)

Det här en aktivitet jag kan ägna mig åt i åtskilliga timmar, oavsett om det är i en omgång Sim City, i form av ett LEGO-bygge eller bara med papper och penna som mina verktyg. Ibland blir det en färdig stad, ibland inte, och jag har lika kul varje gång!

Det blir förstås ännu bättre ju fler platser jag besöker. Mina spårvagnar går på gräs som i Rotterdam och har två våningar som i Hong Kong. Jag har kinesiska monsterbussar som kan köra ovanpå resten av trafiken och stora nätverk av gångbroar mellan alla centrala byggnader. Alla tak är gröna trädgårdar och även många fasader på de höga byggnaderna är klädda i grönska.

Sen börjar förstås motsägelserna när det finns fler bra idéer men som inte passar ihop. Då blir det flera städer. En med alla ovan nämnda attribut, en annan där alla byggnader i stället finns under marken och endast lämnar gångvägar, parker, monument och  monorail-trafik över ytan. Eller varför inte en som helt utgörs av ett självförsörjande fartyg som rör sig över Stilla havet? Eller på en asteroid placerad i omloppsbana och förbundet med jordytan via en rymdhiss? Flera av Jupiters månar förtjänar ju sina egna stadskonstruktioner, förstås.

Är det någon läsare som delar denna hobby? Någon som gör det som yrke? Någon som har en cool tunnelbanekarta att dela med sig av?

Jag känner mig i alla fall ganska nöjd när någon frågar vad jag gjort idag och jag kan svara att jag planerat en stad. Eller tre.

imaginary Castles

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka