Astrologi 2016 This post/page English translation required

 In Science

Jag riktar det här inlägget till de som fortfarande tänker sig att vilket stjärntecken solen står i när de föds påverkar deras personlighet eller lycka. Er andra kan jag bara gratulera.

Så, vilket stjärntecken är du? Det är inte en så enkel fråga att svara på som du kanske tror.

Enligt den klassiska zodiaken tillhör jag vågens stjärntecken, liksom alla med mig födda mellan 23/9-22/10. Vad det innebär för våra personligheter och personliga framgångar verkar bero helt på vilken källa vi läser, men det verkar i alla fall som att alla vi september-/oktoberbarn ska vara balanserade, diplomatiska och charmiga individer.

Men nu kommer ett problem. Stod verkligen solen i vågens stjärntecken när jag föddes? Poängen med zodiaken är ju att 12 olika stjärntecken verkar ligga i en ring som överensstämmer med solens “bana” över himlen (upptäckt i Babylon för ca 3000 år sedan), och att det stjärntecken som gäller för en viss period är det solen står i.

För att svara på min fråga tar jag hjälp av open source-programmet Stellarium och tittar efter. Jag ställer in min födelsedag och tittar vart solen står (bild nedan). Det visar sig att den inte alls står i vågens stjärntecken, utan i jungfruns. Nu föreslår i stället horoskopet att jag borde vara blyg och självmedveten.

stellarium zodiac

Så vad beror det här på? Jordaxelns lutning gör att vår nordpol pekar i en viss riktning i rymden, men denna riktning varierar i en rörelse som kallas precession. Tänk att jorden är en stor snurra. När vi ger den kraft att rotera kommer den att hålla sig uppe, men toppen av snurran kommer inte riktigt att peka rakt upp, utan snurra runt sin egen mittpunkt, i allt större cirklar, innan den till slut tappar sin fart. Jorden gör samma sak. Detta gör att vilka stjärntecken vi ser på vilken plats förändras något över en cykel på 26 000 år. 26 000 delat på 12 ger att solen borde ha förskjutits ett stjärntecken ungefär vart 2200 år. Knappar jag in detta i Stellarium så ser jag att, javisst, för ca 2000 år sedan skulle jag ha varit våg. Nu är jag jungfru. Tänk så fel det kan bli.

Inte nog med detta så har en annan nyhet cirkulerat på internet de senaste dagarna, en nyhet om att NASA ska ha lagt till ett trettonde stjärntecken i zodiaken! “Vafalls!”, tänker alla astrologifantaster men en snabb koll i Stellarium kan återigen berätta att ja, solen går faktiskt, utöver de andra tolv stjärnbilderna, även genom ophiuchus. Detta är alltså inte på något sätt nytt, solen har passerat genom denna stjärnbild även då babylonierna skapade den ursprungliga zodiaken, det är bara att de valde en zodiak baserad på tolv i stället för tretton.

NASA har naturligtvis inte själva sagt något om att astrologin måste använda ett trettonde tecken; detta kommer i själva verket bara av att NASA på sin sida Spaceplace, med information om rymden för barn, har lagt till en artikel om zodiaken (oroa er inte, den börjar överst med att förklara att astrologi absolut inte är astronomi eller vetenskap), som förklarar det jag berättar om här idag, både om precessionen och det trettonde stjärntecknet. Denna sida återfinns här.

Så nästa gång du läser ditt horoskop och tycker att det stämmer så bra, så kom ihåg att det förmodligen inte ens är rätt stjärntecken. Att det råkar stämma med din uppfattning av situationen just där och då har helt säkert andra, mindre mystiska anledningar.

Imaginary Castles

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search