Demokrati är när 60 bestämmer över 7000 This post/page English translation required

 In Challenges, Everyday considerations, Logic, Perspektiv, Philosophy, Politics

Världens största militär väljer vart 4:e sin högsta chef utifrån ett demokratiskt regelverk. Drygt 200 miljoner människor har rätten att rösta om vem som skall få det jobbet. Reglerna är relativt hårt styrda, framförallt domineras inverkan av slutresultatet av pengar. Hur mycket pengar som sponsrar respektive kandidat. Stor del spenderas då på reklam och marknadsföring gentemot väljarna.

När USA går till val för att välja sin president så lägger man ner ett och ett halvt år på att sortera fram vilka två alternativ väljarna skall få ha. Den demokratiska aspekten är att alla medborgare av landet får delta i att rösta. Det finns sedan ett antal problem med den här demokratin.

En aspekt är att när världens största kärnvapen arsenal skall få en ny högsta ansvarig, så är det ett beslut som påverkar 7 miljarder människor i världen. Så länge vapnen inte används så märks det här beslutet mindre för de allra flesta. Om högsta chefen skulle ha drag av att vara impulsiv, lätt paranoid, orealistisk verklighetsuppfattning eller svag personlig självkänsla så ökar dock risken för världens befolkning att märka av det här valet.

En annan svaghet i den här demokratiska processen är att valet handlar inte bara om ansvaret för kärnvapen utan innefattar även frågor om skatteregler, sjukvård, utbildning och andra frågor som de flesta tycker är ganska tråkiga. Sedan kommer också frågor om invandring, jämlikhet och nationens stolthet, saker som är känslomässiga och engagerar folk. Vilket gör att många röster mer utifrån sina starka känslor om jämlikhet än om tanken på vem som ska sköta om kärnvapenarsenalen.

En sista del i den demokratiska processen är att den förutsätter att de som väljer vet vad de väljer mellan, vet vad de får om de väljer den ena. Tyvärr kräver det här att väljarna sätter sig in i olika frågor. Någon som en stor del inte har varken tid eller intresse för. Sanningen är att ingen sätter sig in i alla relevanta frågor.

En av de viktigaste aspekterna av allt det här är att de som väljs talar sanning. För om de inte gör det utan säger en sak innan valet och raka motsatsen efter valet, tex jag gillar inte krig och sen ändrar sig till jag vill använda våra kärnvapen, så blir effekten av demokratin ett totalt misslyckande.

Det vi ser i USA 2017 är att 60 miljoner har genom demokratins svagheter, valt en ledare som kan leda 7000 miljoner människor till ett 3.e världskrig. Förhoppningsvis blir det inte så. Det finns många krafter i världen som arbetar emot det.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search