Winter is coming

 Under Jobb, Lärande, Okategoriserade, Språk, Utbildning

 

And so it begins. Vårterminen 2019 och distansstudier i specialpedagogik. Jag måste erkänna att den här kursen blev något* dyrare än jag tänkt mig då jag lite spontant sådär var tvungen att ominreda hela hemmakontoret från allmänt förvaringsutrymme till studieplats. Bild utlovas så snart det är presentabelt. Typiskt mig att inte kunnat göra något lite lagom. All in. Alltid. Matchande skrivböcker, pennor och dokumentsamlare, pärmar och skrivbordslampa. Nu behöver jag bara en skön läsfåtölj några inspirerande citat på väggen och jag är all set. Herregud.

Den första intressanta, roliga, stimulerande och högst utmanande uppgiften ska lämnas in om två veckor och är inte mindre än en *trumvirvel*…. skriftlig presentation av mig själv. HUR är det ens möjligt att en presentation kan utgöra en del av ett obligatoriskt kursinnehåll? Nåväl. Prestationsångesten är högre än hög så jag försöker stolpa ner vad jag kan om presentationer. Mina läsare är kursens lärare samt mina kurskamrater. Presentationen ligger som grund för gruppindelning vilket jag antar handlar främst om vilket stadium som undervisas  och erfarenhetsnivå men det här är ändå så läskigt. Det är något extremt blottande med att presentera sig själv – jag vill ju göra mig själv rättvisa! Så, med det sagt bör tonen hållas professionell, personlig men inte privat, samt saklig. Till dig som tänker använda tipsen till din tinderprofil: håll dig personlig, men inte privat. Strunta i det professionella och sakliga. Om inte din personlighet är att vara väldigt professionell och saklig. Var då professionell och sakligt. Hur som helst:

  1. Inled intresseväckande

Följdfråga på det: vad anses inom retoriken vara intresseväckande? Svar: det finns naturligtvis inget givet svar på den frågan, men några klassiska knep är att inleda med en fråga, ett citat, någon häpnadsväckande fakta eller en lite rolig anekdot. Hett tips är att vara medveten om sin publik eller läsare. Skämta inte om något som kan uppfattas stötande eller som kan gå över huvudet på publiken eller läsaren. Jag var till exempel på ett svensk-grekisk bröllop en gång där flertalet gäster enbart förstod grekiska och fick allt som sades tolkat till sig och prästen inledde, på svenska, med “det här måste låta som rena grekiskan för er, höhö”. Det föll ganska platt, men kul anekdot för mig att berätta i efterhand. Obs! inte en anekdot som passar i min presentation**.

  1. Skriv fram din personlighet istället för att beskriva den.

Kommentar: det här kräver träning. För det första behöver man veta vem man är och redan där går i alla fall jag bet. Alla har sitt eget sätt att skriva på, precis som att alla har sitt eget sätt att gå, prata eller dansa*** på, men det finns genvägar. Istället för att skriva “jag har humor” så skriv på ett roligt sätt eller inled med en ordvits om det nu är det du gillar. Istället för att skriva “jag är social” skriv något om vad du tycker om att göra tillsammans med dina vänner. Utgå ifrån att din läsare kan läsa mellan raderna.

  1. Undvik plattityder, klischéer och allmänt tråkiga uttryck.

“Hej! Jag heter Sofie och jobbar som lärare” – som alla er andra. “Jag tycker att det är viktigt att se alla elever” – som alla er andra, och som dessutom är reglerat i skollagen så det finns liksom inte riktigt något alternativ i teorin. Ja, ni förstår. Nu tror jag inte att någon kommer underkänna någon som skriver en tråkig presentation så länge det är en presentation inom de givna ramarna, men som sagt, prestationsångest.

  1. Ha en tydlig avslutning.

Undvik: “Ja, men det var väl allt om mig”. Det är ändå ganska osannolikt att ALLT om en person går att skriva ner på 500 ord. En avslutning bör vara tydligt formulerad och gärna ha ett öppet och välkomnande slut: “Jag ser verkligen fram emot att få lära känna er alla bättre och att utveckla mina kunskaper i specialpedagogik”.

Med detta sagt så hoppas jag verkligen att jag kan ta till mig av mina egna råd och att ni inte nobbar alla där ute som fallit i presentationsfallgroparna på tinder.

Signerat Sofie

 

*väldigt mycket

**Inte heller i din tinderprofil.

***mitt sätt att dansa på är inget sätt. Ville bara klargöra det. Tack.

Läs Även

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka