Hur det är att vara högintelligent

 Under Begåvning, Frågor, IQ, Perspektiv

Med en hög generell intelligens (G) så kan du ändå ha väldigt olika profiler. Då pratar jag alltså om begåvningsprofil, både den ibland uppmätta med olika delprov men ännu mer den genom introspektion upplevda egna profilen. Vi pratar ändå om upplevelsen av att vara högintelligent nu. Den eller de delområden du toppar är nog de som mest färgar din upplevelse av att vara högintelligent. Om du är särskilt bra på att tänka snabbt så är troligtvis just detta något som jämfört med andra utmärker dig och får dig att känna dig annorlunda. Om du gärna tänker djuplodande med hög abstraktionsnivå och ändå ser sambanden och helheten så är det inte säkert att kreativiteten är på samma nivå.

Din egen begåvningstopp är det som dominerar din upplevelse av att vara högintelligent. Det är här som du som mest får hålla till i ditt eget huvud för omgivningen har inte en chans att hänga med. Det är här du tänker 100 saker och säger 1 välavvägd sak. På andra begåvningsdelar är du närmare omgivningen och det kan få komma fram mer oproblematiskt och naturligt. Du behöver inte anpassa dig och hålla tillbaka lika mycket.
De allra flesta människor har några styrkor, t.ex. kunskapsmässigt, i alla fall i en viss omgivning av människor. När den typiske tonåringen ska visa farfar hur en smartphone fungerar så ger det en bild och en känsla av hur det kan vara för en högintelligent i vissa sammanhang. Vad är det för nivå jag ska uttrycka mig på? Vad finns det för förutsättningar hos mottagaren för att jag ens ska försöka förklara? De allra flesta kan relatera till detta i någon situation, något område, någon mottagare. För en person som har en tankeförmåga överträffande 99,9% av medmänniskorna så händer det ofta.

Men det går också att relatera till den normalbegåvade i relation till den högbegåvade. Det finns personer som är en på miljonen och tro mig, det märks att det kognitiva avståndet mellan mig och denne är stort. Jag kan bara ana förmågan.

Läs Även
Showing 3 comments
 • Johanna
  Svara

  Det där är intressant och en av anledningarna till att jag valde att WAIS-testa mig istället för att bara göra Mensas test. WAIS-testen testar de olika förmågorna och min (och psykologens gissning) var att jag låg väldigt högt inom verbal förmåga. Det stämde utmärkt, men jag låg i princip lika högt på andra delar (vilket var lite av en överraskning för mig). För mig har det varit värdefullt att ha lite mer detaljerad information om hur min begåvning ser ut och det är också påverkat vilka satsningar jag har gjort i livet efter WAIS. Jag började skriva på allvar och blev också utgiven. Just nu väntar jag på besked om en skräcknovell ska hamna mellan hårda pärmar under 2019. Dit hade jag nog inte tagit mig utan koll på mina förmågor.

  • Neil
   Svara

   Verkligen intressant och säkert ovanligt att ha kollat upp det som du gjort och fått det svart på vitt. För dig med din jämna profil kanske effekten inte blir så som jag skriver. Jag tänker vidare att förmågan att socialt överbrygga avståndet är olika och det kanske också beror på attityder och personlighetsdrag.

 • G Karlsson
  Svara

  Här är en jul-nöt för de som ligger över den normala begåvningsnivån:
  Två meter framför en husvägg finns en tre meter hög mur parallell med väggen. Man ska nu resa en stege från marken över muren mot husväggen. Hur lång är den kortaste stegen man kan använda?

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka