Ny influencer

 Under Begåvning, IQ, Iqbloggen.se, Jobb, Lärande, Mensasmart, Skola, Utbildning, Vardagsbetraktelser

Så har jag sällat mig till influencer-gänget på IQ-bloggen. Hej alla!

Jag heter Johanna och arbetar till vardags som teknikprojektledare. Min fritid fyller jag med sport, studier, författarskap och familjelogistik. Just nu pluggar jag på distans (150%) samtidigt som jag arbetar heltid, en ekvation som de flesta brukar tycka borde vara helt omöjlig. Själv ser jag det mer som ett sätt att träna hjärnan, eftersom jag blir rastlös om jag inte får lära mig nya saker. Mitt allra starkaste kort i IQ-portföljen är just verbal förmåga. Jag läser extremt snabbt och jag skriver nästan lika fort, vilket gör att det faktiskt funkar att studera trots heltidsarbete. Förutsättningen är dock att det sker på distans så att jag kan styra tiden själv!

Vad tänker jag fokusera på i IQ-bloggen? Något som ligger mig varmt om hjärtat är skola och utbildning för särbegåvade/högintelligenta. Jag har haft en lång skolresa med mina barn innan vi fick bitarna att trilla på plats. Ett av barnen begåvningstestades som sexåring eftersom hen inte ville sitta still i förskoleklass. Resultaten var tämligen talande: hen presterade som en genomsnittlig 9-10 åring med begåvningstoppar jämförligt med en 13-14-åring. Inte undra på att hen var uttråkad och ställde till bus! Vi har nu flyttat upp barnen till en högre årskurs samt fått berikningar/fördjupningar i bland annat matematik.  Hur ser livet ut i en barnfamilj med ett snitt-IQ runt 140?

Något som testerna av vår sexåring ledde till var att även jag insåg att jag var särbegåvad. Psykologen som utredde började ställa frågor till mig också, och ja, på den vägen är det. Det var något som jag inte hade förstått eftersom jag tycker att figurer och matriser är mördande tråkiga att lösa. Visst lär jag mig betydligt fortare än andra, men det finns definitivt saker jag tycker är svåra. Inte kunde väl jag vara så mycket mer intelligent än de flesta andra? Jo, faktiskt! Plötsligt trillade även mina bitar på plats! Orsaken till att jag trivdes så bra med mina nya kompisar när jag började på universitetet var ju att de också var särbegåvade. Varenda en av dem. I det hänseendet hade jag ju hittat hem efter att ha känt mig ganska vilsen genom både grundskola och gymnasium. Med vetskapen om var mina styrkor ligger så stakar jag nu också ut en del nya vägar både i arbetslivet och privat. Jag kommer säkert att fortsätta reflektera kring det här och dela mina tankar runt förändringar och förmågor.

Som teknikprojektledare är jag oftast ensam kvinna på jobbet. Dessutom mer intelligent än många andra, både kvinnor och män. Det finns en hel del som känner sig hotade av det, men också många som tycker att det är toppen. Just nu har jag turen att leda ett projektteam där samtliga är särbegåvade. Andra gånger har jag haft mindre tur och haft chefer som aktivt motarbetat mig. Det här är också ett område som jag tänker reflektera över i bloggen.

På återhörande!

Johanna

Läs Även
Showing 4 comments
 • Neil
  Svara

  Vad roligt och välkommen som skribent. Ja, hur hinner du med egentligen? Du säger att du läser och skriver snabbt. Hur snabbt läser du? Säg, i ord per minut? Läser du mycket och vilken typ av litteratur föredrar du?

 • Nisse Hult
  Svara

  Matematikberikning? Intressant…

  Vilket enormt skrytigt inlägg, vad är det tänkt att tllföra läsaren? ”Nu ska ni höra på vad jag säger, för jag är så duktig, och hör sen!” eller?

  As for speed reading:
  ”I took a speed-reading course and read War and Peace in twenty minutes.
  It involves Russia.”
  Woody Allen

  Allvarligt, skriv för dina läsare, inte för dig själv. De är knappast mer intresserad av ditt navelludd än av sitt eget.

  • Johanna Björnsdotter
   Svara

   Men vet du Nisse, tanken med IQ-bloggen är att dela med oss av våra tankar och vår vardag. Det här ÄR min vardag och mitt navelludd! Det involverar skola, speed reading och en hel del annat.

   Jag har fått kämpa massor för att mina barn ska få undervisning på rätt nivå och det är något som jag tyvärr inte är ensam om. Många föräldrar med särbegåvade barn vittnar om samma sak: Den svenska skolan har mycket svårt att anpassa sig till dessa elever och erbjuda acceleration och berikning. Ingen kan vara gladare än jag om det är så att dina barn hamnat på exakt rätt nivå i sin skola och ni är nöjda med det. Själva fick vi byta skola två gånger innan bitarna trillade på plats och det krävs fortfarande ett aktivt arbete med lärarlaget för att vi ska upprätthålla det hela. Mina barn kopplar ner fullständigt om det är för lätt, så det gäller att balansera det hela varligt. Skönt att ni inte verkar ha det problemet!

 • Johanna Björnsdotter
  Svara

  Hej Neil! Ja, hur hinner jag egentligen? Jag tror att dels är hemligheten som sagt att jag läser fort, men också att jag ser till att utnyttja en hel del strötid, som t ex när barnen är på träning och liknande. Det ger en halvtimme här, en halvtimme här och till slut blir det faktiskt ganska mycket tid. Sedan är jag en mästare på att sätta upp deadlines och att hålla dem. Har inte missat en enda inlämning på universitetet och har heller inga planer på att göra det. Gör likadant på jobbet, levererar i tid och helst lite före för att vara på den säkra sidan.

  Jag vet faktiskt inte riktigt hur fort jag läser, men att plöja en roman på, säg, 400-500 sidor tar i runda slängar en kväll. Lite irriterande att böckerna tar slut så fort, men jag har ett bra bibliotek som ligger på hemvägen från jobbet, så det blir ekonomiskt hanterbart i alla fall.

Kommentera

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Skriv och tryck Enter för att söka